Hella en Nick Hekkelman op bezoek bij hun pleegkind

Tijdens onze rondreis door Java en Bali hebben we een bezoek gebracht aan Permata Hati en ons sponsorkind Meilinda in Malang. ’s Ochtends werden we opgehaald van ons hostel door Yayuk en Sumei Adi. De eerste stop was het kantoor van Permata Hati, waar lekkere koffie en ‘kroketten’ voor ons klaar stonden. Yayuk vertelde ons wat meer over de organisatie en hoe ze te werk gaan.

Na kennismaking met de rest van het team gingen we door naar de school van Meilinda. Zodra we het terrein opkwamen leek er een soort luchtalarm af te gaan! Vele kinderen stroomden joelend uit hun klaslokalen om deze “Bule Bule” te bekijken, en we mochten de gehele schoolleiding de hand schudden. Toen door naar het klaslokaal van Meilinda, die een beetje geschrokken was van zoveel aandacht. Niet zo gek voor een meisje van negen die ons slechts van wat briefjes en foto’s kent!

IMG_1583-1600

IMG_1592-1600

 

 

 

 

Vervolgens zijn we samen met Sumei Adi en één van de social workers doorgegaan naar het huis van Meilinda. Daar waren haar moeder en jongere broertje, en de oma die ook bij hun woont. Meilinda’s vader is verkoper en tijdens ons bezoek voor een paar dagen op pad. We werden ontvangen in de piepkleine woonkamer, waar net een bankje, een kleine TV, wat vogelkooitjes en een klerenkast in past. De moeder verontschuldigde zich dat het huisje niet was opgeruimd, omdat ze ons een paar dagen later had verwacht, maar op wat slingerend speelgoed na zag het er niet onverzorgd uit.

IMG_1586-1600

IMG_1591-1600

 

 

 

 

 

Met behulp van Sumei Adi hebben we veel vragen kunnen stellen. Meilinda’s moeder vertelde dat ze erg blij was met de steun. Ze vindt onderwijs erg belangrijk en ze was erg trots omdat Meilinda het goed doet op school. Haar beste vak is Javaans. Meilinda was erg verlegen dus deed vooral haar moeder het woord, maar soms gaf Meilinda ook zelf antwoord en dat was erg leuk. Haar moeder vertelde dat Meilinda soms wordt gepest omdat ze zo arm zijn, maar dat dit voor Meilinda motivatie geeft om nog meer haar best te doen op school. Ze wil het liefst dokter worden.

We hadden een aantal cadeaujes uit Nederland meegenomen voor de hele familie en die werden vol enthousiasme uitgepakt. Daarna hebben we afscheid genomen en zijn we weer terug naar het kantoor van Permata Hati gegaan.

‘s Middags gingen we met Yayuk en Sumei Adi op stap naar de Coban Rondo waterval bij Batu, ongeveer een 20 km van Malang. Een prachtige waterval, met name in het regenseizoen een bezoek waard vanwege zijn volle volume. Dat het regenseizoen was hebben we trouwens goed gemerkt, want even later barstte het los! Schuilend onder paraplu’s en afdakjes hebben we enige tijd het onweer en de regen bekeken. Daarna hebben we nog lekker gelunched bij een Bakso-tentje en zijn we weer terug naar Malang gereden.

IMG_1616-1600

IMG_1602-1600

 

 

 

 

 

Op onze agenda stond ook een bezoek aan de Bromo-Tengger-Semuru National park, maar we wisten niet zo goed hoe we dit het beste konden aanpakken. Ook hier hebben Yayuk en Sumei Adi ons bij geholpen; een paar telefoontjes heen en weer en het was geregeld. De volgende ochtend zijn we met Sumei Adi en zijn dochter op pad gegaan, en in een 4WD met chauffeur Boy via de ‘niet toeristische kant’ richting de Bromovulkaan gereden. Ondanks het wisselvallige weer was het een prachtige dag. In het bergdorpje Cemoro Lawang ging de jeep weer terug richting Malang en zijn wij daar gebleven. De volgende dag heel vroeg zijn opgestaan om de zonsopgang te kunnen bekijken, en toen door naar het oosten van Java.

Al met al was het een erg geslaagd bezoek. Het was bijzonder om Meilinda en haar familie te ontmoeten en een kijkje in “hun leven” te krijgen. Het voelt goed hun een klein beetje te helpen. Onze indruk van Permati Hati was ook erg positief. De organisatie steekt goed in elkaar en de staf is erg vriendelijk.

We willen Yayuk en Sumei Adi hartelijk bedanken voor alles wat ze voor ons gedaan hebben en komen graag nog eens op bezoek.

Hella en Nick , febr. 2015 IMG_1691-1600