Bezoek John en Berber aan hun pleegkinden RANGGA en JULIA

Bezoek aan Malang aan stichting Permata Hati en pleegkind Ranga en we waren ook bij ons pleegkind Julia op bezoek

Deze zomer zijn we op vakantie geweest naar Indonesië. Dit was een goede gelegenheid om onze sponsorkinderen, Julia en Rangga, in Malang te bezoeken.

‘s Ochtends werden van ons hotel opgehaald door Yayuk en Sumei Adi om naar de school van Rangga te gaan. Rangga is 11 jaar en zit op de basisschool. We werden gastvrij onthaald op zijn school en werden voor de klas van Rangga gezet. We hebben kort verteld wie wij waren en de kinderen waren erg enthousiast en nieuwsgierig. Onze kinderen (18, 15 en 11 jaar oud) stonden vol in de belangstelling; het gebeurt niet elke dag dat er bezoek uit Nederland komt.

Op de school van Rangga zitten veel sponsorkinderen. De school staat in een arme wijk van Malang. De kinderen dragen allemaal keurige schooluniformen en schoenen. De kinderen zitten in drie rijen met zijn tweeën naast elkaar. Toen wij kwamen waren ze net bezig met het vereenvoudigen van breuken.

IMG-20150803-WA0050

IMG-20150803-WA0044

 

 

Vervolgens gingen we met alle leerkrachten op de foto. Het werd speelkwartier en al snel dromden alle kinderen om ons heen.Onze jongste heeft met de kinderen op het plein gevoetbald.

IMG-20150730-WA0003IMG-20150803-WA0052

 

 

 

Twee meisjes gaven onze kinderen hun kettinkje. We hebben onze naam in het gastenboek gezet en zijn vervolgens met Rangga mee naar huis gegaan.

Zijn ouders, broer en broertje verwachtten ons al. Het gezin kon ons geen stoel aanbieden, simpelweg omdat zij geen stoelen hebben. Ze wonen in een piepklein huisje met twee kamertjes. In het voorste kamertje hadden ze een kleed neergelegd en daar hebben we water met hen gedronken en kregen we hartig snoepgoed aangeboden.

IMG-20150731-WA0018De ouders waren erg blij ons te zien. De kinderen waren verlegen. Ze zijn erg blij met de steun die ze krijgen. Ook met onze brieven waren ze erg blij. De moeder van Rangga verdient wat geld met de verkoop van lekkers aan schoolkinderen. De vader van Rangga probeert elke dag werk te vinden. Ze doen erg hun best om hun kinderen een betere toekomst te bieden.

De broer van Rangga wil graag in de ICT gaan werken als hij klaar is met school. Rangga lijkt dit ook wel wat, maar hij weet het nog niet zeker.

We hebben foto’s van Nederland laten zien en Yayuk heeft het gezin nog wat uitleg gegeven over de keuzemogelijkheden in het voortgezet onderwijs. We hebben geld en cadeautjes achtergelaten en werden hartelijk uitgezwaaid door het gezin.

Vervolgens zijn we op het kantoor van Permata Hati ontvangen en hebben we een rondleiding en nog uitleg gekregen over de organisatie.  We hebben een goede indruk van Permata Hati gekregen. De staf is erg betrokken en professioneel.

Bij het bezoek aan Julia moest de planning worden omgegooid. Haar moeder bleek net bevallen van een zoontje en lag nog in het ziekenhuis. We vielen dus met onze neus in de boter. Na een lange rit kwamen we bij het ziekenhuis aan.

De ouders van Julia waren erg blij ons te zien. Julia zelf was erg verlegen. Ze was blij met haar broertje en erg zorgzaam.

De moeder van Julia werkt als huishoudelijke hulp, de vader van Julia werkt op het land. Julia zit op de middelbare school en doet goed haar best op school. Ze weet nog niet wat ze later wil worden.

IMG-20150910-WA0011Vanzelfsprekend mochten we de baby (ooh wat klein!) nog even vasthouden. Ook in het ziekenhuis waren we een attractie en wildvreemden kwamen bij de kraamafdeling langs om met ons op de foto te mogen. Ook voor dit gezin hebben we cadeautjes en wat geld achtergelaten.

Na het bezoek aan het ziekenhuis zijn we nog gaan eten met Yayuk en Sumei Adi   .

Een geslaagde dag die we zeker niet hadden willen missen. Permata Hati doet erg goed werk. Deze lieve kinderen verdienen goed onderwijs.

Het moeilijk om te zien dat, hoewel de ouders hard werken, zij toch in armoede leven. Permata Hati ondersteunt hen en maakt hun leven ietsje makkelijker. Fijn dat we hier onderdeel van mogen zijn en ons steentje kunnen bijdragen!

John & Berber, augustus 2015