Impressie Java reis en bezoek Permata Hati fam. Bart

Een impressie van de Java- reis en het bezoek aan stichting Permata Hati – Fam Bart

Wij vertrokken op 23 februari naar Java en zijn via een overstap in Singapore uren daarna in Surabaya geland. Die dag even bijgekomen en de volgende dag in Surabaya nog een van de voormalige gezinnen van Foster Parents van onze vrienden bezocht. Dit meisje doet het bijzonder goed en komt naar onze mening later best goed terecht.

De volgende dag naar Malang. Wij hadden voor een paar dagen geboekt bij Peye’s Guesthouse. Dat is een goed en schoon adres, die wij bij ons vorige bezoek al hadden ontdekt.

Op 27 februari kwamen wij ‘s morgens bij Permata Hati aan en na de koffie en na het ophalen van oude herinneringen zijn wij op stap gegaan. Wij zouden die dag 3 gezinnen gaan bezoeken en wij zouden wat voedselpakketten voor de gezinnen meenemen.

Wij werden overal enorm warm ontvangen en met behulp van Yayuk en de andere medewerkers hebben wij ons programma kunnen afwerken. Wij hebben n.l. met vrienden deze reis gemaakt, die ook pleegkinderen van Permata Hati hebben. Er was dit keer 1 nieuw gezin bij, die in onze ogen de steun heel hard nodig heeft. Het huisje was in slechte staat en de inventaris in het huisje is ook niet veel bijzonders.

We werden wel erg warm ontvangen en datzelfde gold ook voor de andere 2 gezinnen.

De volgende dag gingen wij weer op pad maar nu naar het katholieke ziekenhuis in Tumpang ( dichtbij Malang). Daar is de moeder van een van onze pleeggezinnen opgenomen, omdat ze een chemokuur moet ondergaan. Deze vrouw is weduwe en de kinderen zijn schoolgaand en ze is te ziek van de chemokuur om alleen thuis te blijven. Onze pleegzoon kwam ons opzoeken in het ziekenhuis en met behulp van Yayuk hebben wij deze situatie besproken. Daarna nog naar een pleeggezin van onze vrienden daar in de buurt geweest en nog even de medewerkers van Permata Hati op een maaltijd getrakteerd en een evaluatie gemaakt van de bezoeken, die wij hadden afgelegd. Wij hebben Permata Hati heel hartelijk bedankt voor hun grote steun bij het afleggen van onze bezoeken.

Voor de rest hebben wij de oude postweg genomen richting Mojokerto en de volgende dag naar Khundus, omdat wij hadden gelezen dat Prinses Kartini daar in de buurt ( in Rembang ) begraven ligt en dat er in Khundus het werkadres van de man van Kartini was. Die was n.l. regent in Rembang en van dit huis heeft men een museum gemaakt, dat wij konden bezoeken.

De volgende dag reden wij op ons gemak richting Jeparra, waar wij een heel goed onderkomen hebben gevonden aan het strand. Wij wilden n.l. de geboorteplek van Prinses Kartini terugvinden. Ik had in het begin van dit jaar het boek gelezen over het leven van prinses Kartini en wilde daarom ook alle plaatsen waarover zij heeft geschreven gaan bezoeken. Helaas was haar geboortehuis afgebroken; dat stond in een plaatsje met de naam Mayong, hier dicht in de buurt. Daarna gingen wij weer naar het centrum van Jeparra, waar wij in het Kartinimuseum zijn geweest en hadden wij alles bezocht wat wij wilden zien.

Jeparra overigens is een leuk stadje waar je alle soorten houtbewerking kunt aantreffen.

Wij wilden graag naar het Diƫng plateau; hier waren wij al eens een keer eerder geweest, maar de omgeving is daar ook zeer interessant. Daarna zouden wij richting Cirebon rijden, want de bedoeling was om dichtbij Linggajati een hotel te vinden, dat tenslotte ook is gelukt.

Dit bezoek was zeer indrukwekkend en ze hebben van dit prachtige huis een museum gemaakt. In dit huis heeft men in 1946 een akkoord proberen te sluiten tussen de Indonesische en Nederlandse regering. Dit is helaas mislukt, waarna Nederland in juli 1947 de eerste politionele actie is begonnen.

De volgende dag zijn wij naar de Kraton in Cirebon geweest. Men heeft in Cirebon nog 3 kratons staan, die alle drie uit de 15de eeuw dateren. De mooiste en belangrijkste was de KASEPUHAN kraton en er waren 3 meisjes, die een opleiding op de toeristenschool volgden en die ons vroegen of ze ons rond mochten leiden, want ze moesten een aantekening in hun werkschrift hebben. Nu wij waren uitermate tevreden over de rondleiding en dat heb ik ook in haar schrift vermeld.

Daarna zijn wij in de richting van Bandung gereden, want wij hadden het boek van Hella Haasse gelezen van “De Heren Van De Thee “en wij wilden de plantage Gamboeng met eigen ogen aanschouwen. Dit kunnen wij echt aan iedereen aanbevelen, maar het is wel raadzaam om eerst het boek te lezen, want dan geniet je er echt veel meer van. Daarna zijn wij richting Bogor opgegaan en daar in de buurt een paar dagen gebleven. Onze reis hebben wij afgesloten met enkele dagen Singapore en nu zijn wij nog fijn na aan het genieten met onze foto’s.

Met vriendelijke groet Wil Bart